Elektrische haard – de voordelen en enkele nadelen

Er zijn elektrische haarden met een verwarmingselement en deze kunnen als bijverwarming echt dienen om de temperatuur van de kamer behaaglijker te krijgen. Het kostenplaatje is er wel want verwarmen met elektra is uiteindelijk nog steeds duurder dan verwarmen met gas. In dit artikel laten we haarden met verwarmingseenheid buiten beschouwing en focussen we ons op het sfeerelement van de elektrische haard. Je zult zien dat er maar een paar punten zijn bij elektrische haarden en een heel pakket voordelen.

De nadelen van een elektrische haard

Overduidelijk: er wordt niets echt warm, ook al staat de haard aan. En hoewel de vlammen van een elektrische haard heel dicht in de buurt van een levend vuur komen, zijn ze niet echt. Nep, dus. Ook kun je ruiken wat je wilt, er komt geen geur van verbrand hout vrij. Tot zover het slechte nieuws.

De grote voordelen

Elektrische haarden zijn sinds enige jaren heel goed in staat om echt vuur na te bootsen. Het vlammenspel is bijna niet meer te onderscheiden van echt vuur. Dat komt door innoverende technieken, vooral afkomstig van voortschrijdende Ledtechniek. Ook haal je een elektrische haard binnen zonder dat je er een schoorsteen voor nodig hebt. Met de eisen van tegenwoordig ben je voor een houtkachel duizenden euro’s kwijt voor een dubbelwandig pijpsysteem dat ook nog eens aan allerlei details moet voldoen, bijvoorbeeld met betrekking tot het eindstuk boven het dak. De prijs van een haard op elektra is goedkoop als je die met hout gestookte exemplaren gaat vergelijken. Dat scheelt pas echt een slok op de borrel. De werking is helemaal prima en supersnel. Hij heeft alleen maar een geaard stopcontact nodig. Geen gedoe met schoonmaken en opbouwen van een vuur.

Andere voordelen van een elektrische haard

Duurzaamheid is ‘in’ tegenwoordig. En daar is de haard op stroom een kampioen in. Hij verbrandt geen fossiele brandstoffen en is dus niet vervuilend. Zeker als je de kachel benut met zonnestroom of groene stroom. Een elektrische sfeerhaard is ook heel veilig omdat er geen echt vuur bij komt kijken. En dus ook geen enge verbrandingsgassen zoals koolmonoxide en zwaveldioxide. Aan modellen ook geen gebrek. Zo heb je schitterende doorkijkhaarden van glas die je als room divider kunt benutten. Tot slot kun je ze vrijstaand plaatsen, inbouwen of inzetten. Er zijn zelfs vrij hangende modellen.

De sky is the limit

Tot slot de prijs. Goedkoper dan een houtkachel, dus. En verder kun je het zo gek maken als je wilt. Een schitterende design doorkijkhaard heeft een ander prijskaartje dan een eenvoudige inzethaard. De laatste heb je voor een paar honderd euro. Een fraai vormgegeven elektrische waterdamphaard komt snel ver boven de 1.000 euro uit. En een chique vrijstaande haard kost je zomaar het driedubbele. De bandbreedte is dus groot: van 300 euro tot liefst 20.000 euro of meer. Ben je van plan een wat duurdere elektrische haard aan te schaffen? Houd dan eerst een paar maanden de aanbiedingen bij. Dat kan je zo 20% op de prijs schelen.

Voor meer informatie, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *